Yaşama Saygıya EVET! Termik Santrallere HAYIR!!

22 Tem 2011

15 Davaya Tek Bilirkişi Heyeti

İzmir'in Aliağa İlçesi'nde yapılmak istenen termik santrale karşı açılan 15 davanın bilirkişi incelemesi aynı gün yapılacak.
İzmir'in Aliağa İlçesi'nde yapılmak istenen termik santrale karşı açılan 15 davanın bilirkişi incelemesi aynı gün yapılacak. Termik santralin yapılmasına karşı çıkan vatandaşlar bilirkişi incelemesi sırasında el ele tutuşarak insan zinciri oluşturarak sessiz eylem planladı.

İzmir'in ağır sanayi tesisleri, hava, çevre, toprak kirliliği ve kanser vakalarıyla sık sık gündeme gelen Aliağaİlçesi'nde 2008 yılında Enka Enerji Üretim A. Ş. tarafından ithal kömürle çalışacak 800 megawatt gücündeki termik santral yapma girişimiyle başlayan termik tartışma, açılan davalar ile sürüyor. Orman Bakanlığı'nın, Enka Enerji Üretim A. Ş. 'ye verdiği ÇED olumlu raporunun iptali için açılan davalarda ise ilginç bir gelişme oldu.

Yörede yaşayan vatandaşlar, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları tarafından İzmir'deki idare mahkemelerine açılan 15 ayrı davanın bilirkişi incelemesi 28 Temmuz 2011 Perşembe günü yapılacak. Davaların toplandığı İzmir 2'nci İdare Mahkemesi tarafından oluşturulan 3 kişilik bilirkişi heyeti, hakim Osman Hazır'ın başkanlığında, aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi, EGEÇEP, İzmir Barosu, TMMOB, Foçep,Karşıyaka Belediyesi, Kemal Anadol, Menemenli vatandaşlar ve odaların açtıklarının da bulunduğu 15 dava için termik santralin yapılacağı Çakmaklı Köyü'ndeki araziye gidecek.

Bilirkişi heyetinde bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Yaşar Avşar, Doç. Dr. Arslan Saral ve Yrd. Doç. Dr. Süleyman Şakar, İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'nin kararı üzerine alana giderek termik santralin çevre mevzuatı uyarınca getirilen kriterleri taşıyıp taşımadığı ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratıp yaratmayacağı konusunda inceleme yapacak.

YÖRE HALKINDAN SESSİZ EYLEM

İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'nin Enka Aliağa Enerji Santrali hakkında açılan 15 davanın bilirkişi incelemesini aynı gün yapma kararı, yörede termik santral yapılmasını istemeyen vatandaşları da harekete geçirdi. Başta davacılar olmak üzere çevre örgütleri ve sivil toplum örgütleri keşfin yapılacağı gün ve saatte alanda toplanma kararı aldı. Foça Çevre Platformu temsilcisi Bahadır Doğutürk, yöre halkı olarak çevrelerini korumak için her türlü mücadeleyi yapacaklarını bu nedenle keşif günü de alanda bulunacaklarını dile getirdi. Doğutürk, "Keşif yapılacağı haberini alır almaz el ilanları bastırıp her yere dağıttık. Amacımız toplayabildiğimiz kadar insan toplayıp alanın çevresinde el ele tutuşarak bir insan zinciri oluşturarak, termik santrali istemediğimizi kararlı bir şekilde anlatmak. Bu zincir sessiz bir şekilde keşfin yapılmasını izleyecek" diye konuştu.

Yaklaşık 20 yıl önce Gencelli'ye yapılması planlanan termik santrale karşı oluşturulan hareketin başında bulunan ve Enka Enerji Üretim A. Ş. tarafından yapılmak istenilen termik santrale karşı da kişisel olarak dava açan eski CHP Milletvekili Kemal Anadol ise keşif hakkında vatandaşlarla görüşme halinde olduklarını, kalabalık bir katılım sağlayacaklarını söyledi. Anadol, "Buranın çevresini yeteri kadar kirlettiler. Bir de termik santralin yapılması bizi çok rahatsız ediyor. Bu yüzden yaklaşık 30 dava açtık. Bilirkişi incelemesinde de davacılar olarak orada bulunacağız ve bilirkişi heyetine soru soracağız. Devletin politikalarını da anlamıyoruz. Burayı hem turizm alanı ilan ediyorlar ardından da termik santral yapımı için ruhsat veriyorlar" dedi.

Aliağa'nın, mevcut ağır sanayi tesislerini kaldıramayacak halde olduğunu, termik santral yapıldıktan sonra ilçenin yaşanamayacak bir yer olacağını belirten Avukat Arif Ali Cangı ise, "Aliağa'daki aşırı kirlilik sadece yöreyi değil, İzmir'i de etkiliyor. Yazın hakim olan kuzey batı rüzgarı kirliliği kent merkezine kadar taşıyor. Ayrıca yeteri kadar kirlenmiş bir bölgeyi rehabilite etmek gerekirken, termik santral gibi çevreye son derece zararlı yeni bir tesisle daha da kötü hale getirecekler. İzmir'in böyle bir tehdit altında kalması turizm, deniz, çevre açısından son derece sakıncalı" diye konuştu.

ÇOK SAYIDA DAVA

Termik santrale karşı açılan davaların sayısının çok fazla olduğuna da değinen, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) adına dava açan Avukat Arif Ali Cangı, "Açılan dava çok fazla olunca bütün dosyalarİzmir 2'nci İdare Mahkemesi'nde toplandı. Mahkeme heyeti 15 ayrı dava dosyası için aynı güne keşif kararı verdi. Bu keşif sırasında bilirkişiye sormak amacıyla çok sayıda soru hazırlıyoruz" dedi.

Öte yandan termik santrale açılan dava sayısının fazla olması ve 15 davanın incelemesinin aynı bilirkişi heyeti tarafından yapılacak olması ilginç rakamları ortaya çıkarttı. Her ayrı dava için İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'ne davacılar 2 bin 629 TL keşif harcırahı yatırdı. Bu harcırah içinde heyetin keşif ücretleri yol paraları gibi harcamalar yer alıyor. Termik santralin keşfi için 2'nci İdare Mahkemesi'ne 39 bin 438 TL para yatırılacak, bilirkişi heyetinde bulunan kişiler de bu incelemeden yaklaşık kişi başı 9 bin TL ücret alacak. -İzmir / Aliaga
Doğan Haber Ajansı [2884236] Haber Yayın Tarihi : 22.07.2011 11:22

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder