Yaşama Saygıya EVET! Termik Santrallere HAYIR!!

28 Tem 2011

Termik Santrale İnsan Zinciri

İzmir’in Aliağa İlçesi’ne bağlı Çakmaklı Köyü sınırlarında Enka Enerji AŞ ve İzdemir tarafından yapılmak istenen iki termik santrale karşı açılan 15 davanın bilirkişi incelemesi yaklaşık bin kişinin sessiz protestosuna sahne oldu. Termik santral yapılmasın istemeyen yaklaşık bin kişi bilirkişi incelemesi yapılan arazinin çevresinde insan zinciri oluşturdu.
İzmir’in ağır sanayi tesisleri, hava, çevre, toprak kirliliği ve kanser vakalarıyla sık sık gündeme gelen Aliağa İlçesi’nde Enka Enerji Üretim AŞ ve İzdemir AŞ tarafından yapılmak istenilen iki termik santral için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu raporlarına karşı açılan 15 davanın bilirkişi incelemesi yörede yaşayan vatandaşların sessiz protestosuna sahne oldu. Yeni Foça, Gencelli ve çevredeki köyler, Aliağa’nın yanı sıra İzmir’in çeşitli yerlerinden gelen yaklaşık bin vatandaş sabahın erken saatlerinden itibaren ilk incelemenin yapılacağı Enka Enerji Üretim AŞ’ye ait arazi ve İzmir-Yeni Foça Karayolu’nun kenarında toplanmaya başladı. Ellerinde termik santrallere karşı çeşitli pankartlar bulunan vatandaşlar Enka Enerji Üretim Aş’nin arazisi çevresinde elele tutuşarak oluşturdukları sessiz insan zincirini keşif bitene kadar korudu. Vatandaşların eylemine CHP İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Hülya Güven, İl Başkanı Tacattin Bayır, İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin de eşlik etti.
BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ

İnsan zincirinin oluşturulmasından kısa bir süre sonra davaların toplandığı İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından oluşturulan üç kişilik bilirkişi heyeti Hakim Osman Hazır’ın başkanlığında alana geldi.
Bilirkişide bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Yaşar Avşar, Doç. Dr. Arslan Saral ve Yrd. Doç. Dr. Süleyman Şakar, aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi, EGEÇEP, İzmir Barosu, TMMOB, Foçep, Karşıyaka Belediyesi, Kemal Anadol, Menemenli vatandaşlar ve odaların açtığı davanın da bulunduğu 15 davanın temsilcileri ile kısa bir görüşme yaptıktan sonra heyet başkanı Osman Hazır’ın isteği üzerine önce araziyi tek başlarına sonra da davacı taraflarla gezdi. İnceleme sırasında eski CHP Milletvekili ve davacılardan Kemal Anadol, bölgede termik santral inşaatına karşı yıllar önce iptal kararı aldıklarını, iptal kararının Aliağa’nın o günkü kirlilik şartlarında verildiğini, bugün şartların daha ağır olduğunu, hakim rüzgarların İzmir yönünde olduğunu ve bölgede oluşan kirliliğin İzmir’e kadar taşındığını söyledi. Diğer davacılar da şirketin arazide bulunan 200′e yakın zeytin ağacını izin almadan kestiğini dile getirdi. Arazi hakkında bilgi alan bilirkişi heyeti incelemeyi tamamladıktan sonra İzdemir tarafından yapılacak termik santral arazisinde inceleme yapmak üzere Enka arazisinden ayrıldı. İzdemir’in yapacağı termik santralin halen kurulu bulunan fabrika alanı içerisinde bulunmasından dolayı taraflar ve bilirkişi heyeti dışında kimse içeri alınmadı.
Keşfin ardından açıklama yapan Avukat Arif Ali Cangı, bilirkişi tarafından cevaplanması amacıyla 15 soru hazırladıklarını ve soruları bilirkişiye verdiklerini, Aliağa’nın mevcut ağır sanayi tesislerini kaldıramayacak halde olduğunu, termik santral yapıldıktan sonra ilçenin yaşanamayacak bir yer olacağını dile getirerek, Aliağa’daki kirlilik had safhaya ulaştı. Toprak, su, hava yaşamı etkileyecek boyutlarda. Yapılacak olan iki termik santral canlı yaşamını tehdit edecek. Zira termik santralin yarattığı asit yağmurları, hava kirliliği yaşanacak. Aliağa Bölgesi’nin bir diğer özelliği İzmir’i etkileyen hakim rüzgarların bu yönden esmesi. İzmir’in hava kalitesi bu yüzden bozuluyor. Termik santraller de yapılınca iyice bozulacak. Ayrıca termik santrali soğutmak amacıyla denizden su alınacak o da deniz suyunda ısınmaya neden olacak. Ayrıca bölgedeki zeytincilik olumsuz etkilenecekö diye konuştu. Danıştay’ın 20 yıl önce bölgeye termik santral yapılmasına izin veren Bakanlar Kurulu Kararı’nı iptal ettiğini, aradan 20 yıl geçtikten sonra bölgedeki tesis sayısında ve kirlilik oranında artış yaşandığını sözlerine ekleyen Cangı, ?O zaman iptal edildiyse bugün bakılmadan iptal edilmesi gerekiyorö dedi.
20 yıl önce Turgut Özal’ın isteğiyle aynı yere yapılmak istenen termik santral Türkiye?de yeşil hareketin doğmasına neden olmuş, İzmir Konak Meydanı?ndan buraya kadar 80 kilometrelik insan zinciri oluşturulmuştu. Bu eylemlerin ardından mahkeme iptal kararı vermişti.



Kaynak: http://www.haberetki.com/2011/07/28/termik-santrale-insan-zinciri.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder