Yaşama Saygıya EVET! Termik Santrallere HAYIR!!

17 Eki 2011

Termik Santral Eyleminde Başkan Kocaoğlu'na Eleştiri - İHA

Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP), Aliağa'da kurulması planlanan termik santraller ve bu santrallerin atıklarının bölgeye dökülmesine karşı 16 Ekim Pazar günü bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklaması açılan pankartlar ve atılan sloganlarla protesto eylemine dönüştü.

Platform, basın açıklaması için İzmir'in Foça İlçesine bağlı Ilıpınar ve Kozbeyli köyleri arasında yer alan Gölyüzü mevkiindeki cüruf toplama alanını seçti. Saat 13.00'te Ilıpınar köyünde toplanan platform üyeleri, dernek, yerel yönetimler, STK temsilcileri ile civar yerleşim yerleri ve köylerden gelen yüzlerce vatandaş, konvoy halinde yürüyüşe geçti. Her yaştan katılımcının bulunduğu gurup, üç kilometrelik orman yolunu yürüyerek kat etti. Çocuk, yaşlı ve engelliler traktörlerle taşındı.

Yürüyüş sırasında "
Yaşam alanımız yok edilemez", "Termik santral istemiyoruz", "Kocaoğlu uyuma kentimize sahip çık", "Rüzgar, güneş bize yeter" sloganları atıldı.

"
Geri Dönüşüm Tesisi Yalan, Asıl Amaç Cüruf Bertarafı" ,"Termik Santral Öldürür","Termik Ölüm Kusacak","Termik Santral İstemiyoruz","Doğa Katliamına Hayır","Foça Cüruf ve Termik Santral Kül Depolama Alanı Değildir", "Kaz Dağlarında Siyanüre Hayır" yazılı pankartlar taşındı. Jandarma yol boyunca ve cüruf döküm alanı civarında geniş güvenlik önlemi aldı. Eylemcilerin açıklama için döküm alanına yürümek istemelerine karşılık, belirlenen alanın ilerisine geçmelerine izin verilmedi. Eylem ve basın açıklamasında

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na da ağır eleştiriler yöneltildi.



FOÇEP Dönem Sözcüsü Nermin Korkmaz imzasıyla hazırlanan, çevresi branda ile kapatılmış cüruf döküm alanının 500 metre kadar uzağında platform yürütme kurulu üyesi Bahadır Doğutürk tarafından basın açıklaması okundu. Basın açıklaması şöyle: "Bugün burada, gözlerimizin önünde işlenen bir çevre cinayetine dur demek ve daha sonra planlanan çevre cinayetlerini engellemek için toplanmış bulunuyoruz. Şu an cürufların döküldüğü bu alan daha bir yıl öncesine kadar bölgenin ormanı, su havzası, hayvanların otladığı

el değmemiş, cennetten bir köşe idi. Zeytincilik, bağcılık ve tarım alanlarına yakınlığı ile bölgede önemli bir yer teşkil etmekteydi.Şubat 2010'da İzmir BŞB Başkanı Aziz Kocaoğlu demir çelik üretim tesislerinin patronlarıyla bir toplantı yapmış ve kamuoyuna 'cürufların bertarafı konusunda hızlı bir çalışma yaparak sorunu kökten çözeceğiz' açıklamasını yapmıştı. Bu açıklamadan şüphelenerek Mart 2010 tarihinde resmi bilgi edinme kanalı ile "cürufların nereye döküleceğini İzmir BŞB'ye sorduk. Gelen yanıtta

"Yer arayışımız devam ediyor' denmekteydi. Şimdi öyle anlaşılıyor ki "Foça'nın Ölüm Kararı" bu toplantıda şekillendirilmiştir. Şehri emanet ettiğimiz kişilerin buldukları yer Kozbeyli Gölyüzü mevkiidir."

Basın açıklamasında ayrıca, "Şehir Emini Kocaoğlu açıkça demir çelik patronlarının istekleri doğrultusunda, fabrikalara en yakın vadiyi 1/25 bin ölçekli planda cüruf ve depolama alanı olarak belediye meclisi üyelerine 14 Ocak 2011'de geri dönüşüm tesisi yutturmacası ile onaylatmıştır. Asıl amaç geri kazanım değil, Şehir Emini'nin deyimi ile cürufların kökten bertaraf edilmesidir" ifadesi kullanıldı.

Basın açıklamasında ayrıca, "İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve bağlı İl Müdürlüğü, Valilik, Kaymakamlık, Savcılık, Üniversitelerin burada yaşanan doğa katliamına karşı ses çıkarmadıkları" iddia edildi.

FOÇEP Dönem Sözcüsü Nermin Korkmaz imzasıyla hazırlanan basın açıklamasında yetkililere şu sorular yöneltildi: "Buraya dökülen cüruf ve zehirli atıklara karşı niye susuyorsunuz? ÇED gerekli değildir kararı alınarak yapılan bu vahşete nasıl seyirci kalıyorsunuz? Kime sordunuz? Bu pisliği orman içine dökmek için yöre halkına sordunuz mu? Zeytin dalına 3 km yaklaşma diyen kanuna nasıl muhalefet ettiniz? Bu pisliği orman içine dökmek için, yöre halkına sordunuz mu?"

Basın açıklamasında, "İzmir Şehir Emini'nin Foça'ya ve İzmir'e ihanet ettiği" belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: "Çünkü, hem cüruf dökümüyle el değmemiş alanların tahrip edilmesine, zehirli atıkların, ağır metallerin, yer altı sularına karışmasına, insan ve çevre sağlığının bozulmasına, tarım alanlarının yok olmasına Bakanlıkla Birlikte izin vermiştir. Hem de cürufların kalktığı yere termik santralin kurulacağını bile bile bu süreci kolaylaştırmıştır. Firmalardan biri kömürlü termik santrali, kendi

arazisinde bulunan cüruf dağının yerine yapmayı planlamış, fakat cürufu bertaraf edecek yer bulamadığı için inşaata başlayamamıştır.

Şimdi İzmir BŞB'nin moderatörlüğünde bulduğu yere cürufları boşaltarak, henüz idare mahkemesinde dava sürerken , bilirkişi raporları mahkemeye ulaşmamışken, inşaat hazırlığına başlamıştır. 'Termik santrale karşıyım, dava açtım' demekle karşı olunmuyor, 20 yıl önce yapıldığı gibi halkın oyuna saygı göstermek, icraat, samimiyet ve yürek gerekiyor."

İZİN VERMEYECEĞİZ

Basın açıklamasında ayrıca, Sivil Toplum Kuruluşları olarak, bu ihanet ve utanca ortak olanların peşini bırakmayacağımızı, hukuk ve tarih karşısında mahkum olacaklarını ilan ediyoruz" denildi.

Foça Çevre ve Kültür Platformu adına yapılan açıklamada ayrıca, Kar amaçlı şirketlerin işlerini kolaylaştıran, onlara danışmanlık yaparak doğa katliamına izin verenleri lanetliyoruz. Çevre mevzuatına aykırı, yasa dışı cüruf ve tehlikeli atık dökümü yapanlar hakkında basın aracılığıyla suç duyurusunda bulunuyoruz" ifadeleri kullanıldı.



İHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder