Yaşama Saygıya EVET! Termik Santrallere HAYIR!!

16 Eyl 2011

Foça Kent Konseyine Çevre Baskısı



5 Ağustos 2011 tarihinde Foça Reha Midilli Kültür Merkezi'nde yasa gereği davet edilen üyel lerce ilk genel kurulu yapılan, başkanını, yürütme kurulu üyelerini ve ilk etapta oluşturulan bazı çalışma meclislerinin üye seçimlerini gerçekleştiren Foça Kent Konseyi, Eylül ayı olağan toplantısını yaptı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun programı dolayısıyla gelemediğini belirttiği ve konseye başarılar dilediği mesajı okundu. Toplantıya başta Aliağa, Foça, Menemen ve genelde İzmir'i tehdit eden termik santrallerin kurulmasıyla oluşacak sorunları dile getiren çevreciler damgasını vurdu.
Reha Midilli Kültür Merkezi'nde saat 10.30'da saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan toplantı da açış sunumunu Kent Konseyi Başkanı Orhan Gürer yaptı. Gürer, zorunlu olan Kadın ve Gençlik Meclisi'nin dışında, Engelli ve Çocuk Meclisi'nin ihtiyaç duyulan konularda çalışma gruplarının oluşturulduğunu ve oluşturulmaya devam edileceğini belirtti. Gürer yeni bir konsey olduklarını, halkın ihtiyaçlarını beklentilerini, fikir ve projelerini genel kurul ve belediye meclisine taşıyıp takip
ettiklerini, böylece demokratik katılımın yaygınlaştırılmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, konsey çalışmalarının kente ciddi bir ivme kazandırdığını söyledi. Herkesin bu çalışmalara katılımının çok değerli olduğunu anlatan Demirağ, "Kent konseyi için yer temini ve lojistik yardım anlamında çalışmalarımız son aşamadadır. Genel Kurul'un iyi bir şekilde geçmesini diliyorum" dedi.
Gündemin çalışma meclislerinin belirlenmesiyle ilgili maddesi görüşülürken söz alan üyeler Foça ve yöresinin karşı karşıya olduğu çevre sorunlarına ve termik santrallerin kurulmasıyla meydana gelecek olumsuzlukların önemine vurgu yaptı. Halen İzmir Enternasyonal Fuarı'nda açık bulunan FOÇEP (Foça Çevre Platformu) standının kapatılması yönünde yoğun baskı altında kaldıklarını, İzmir halkını bilinçlendirme çalışmalarının çeşitli bahanelerle engellenmeye çalışıldığını, en azından halen etkili bir yerde
bulunan standın bulunduğu yerden başka bir yere adeta atılmak istendiğini anlattı. FOÇEP'liler 15 ayrı davanın devam etmesine rağmen firmaların aralıksız faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.
Yazar Hüseyin Yurttaş, ilgili firmanın sahaya en az 3 metre yüksekliğinde beton zemin yaparak sızdırmaz bir şekilde cüruf dökümü yapması gerektiği halde dökümün direkt toprağa yapıldığını, tepkilerden kaçınmak için gece 02 ile 04 arası çalıştığını, bu işlemin üç gündür sürdüğünü, toprak ve yer altı suları ile insan sağlığının şimdiden tehdit altında olduğunu belirtti. Yurttaş ve diğer platform üyeleri sızdırmazlığı sağlanmış dahi olsa hiçbir şekilde bölgede termik santral ve birimlerinin kurulmasını
istemediklerini vurguladılar ve bir Çevre Meclisi oluşturulmasını önerdiler. Öneri genel kurulda oy birliğiyle kabul edildi.
Foça Kent Konseyi Çalışma ve Uygulama Yönergesi, Tüzüğü, Kadın Meclisi ve Gençlik Meclisi Çalışma Yönergeleri hakkındaki maddeler üyelerin bu konuda bilgilendirilmesinin sağlanarak belirlenecek başka bir toplantıda görüşülmek üzere ertelendi.
Doğal Afet ve Deprem çalışma grubu ile Estetik Kurulu kurulması kararlaştırıldı.
Foçalı 15 yaşındaki Tekin Yamaç'ın Foça Kent Konseyi amblemi alkışlarla onaylandı.
2012 yılı için Foça Belediyesi'nden ödenek talebinde bulunulması, öneriler ve eleştirileri Başkan Orhan Gürer'in yanıtlaması ile toplantı sona erdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder