Yaşama Saygıya EVET! Termik Santrallere HAYIR!!

3 Eki 2011

FOÇEP BASIN AÇIKLAMASI


BASIN AÇIKLAMASI
FOÇA CÜRUF VE KÜL DEPOLAMA ALANI DEĞİLDİR!
Aliağa Nemrut Sanayi Bölgesindeki demir çelik işletmelerinin yıllardır üretim alanlarında biriktirdiği milyonlarca ton cüruf için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çözüm buldu! İzmir ili Aliağa ve Foça İlçeleri Termik Santral ve Kül – Cüruf Depolama Alanı 1/25000 ve 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı” Bakanlık tarafından askıya çıkarılmak üzere İzmir Büyük Şehir Belediyesi’ne gönderildi.
Buna göre bundan sonra tüm demir çelik fabrikalarının atıkları ve kurulması düşünülen termik santrallerden çıkacak küller Kozbeyli-Ilıpınar arasındaki vadilere, Ilıpınar’daki Gölyüzü mevkiine kadar uzanan alanlara dökülecek.
Foça Kozbeyli-Ilıpınar arasındaki vadide doğa katliamı yaşanıyor.
 Zaten şu anda Ilıpınar Gölyüzü mevkiine hiçbir koruma önlemi ve ruhsat alınmadan, cüruflar dökülmeye başlanmıştır. Üstelik Bakanlığın askı süresi dolmadan, süresi içinde yapılacak itirazlar dikkate alınmadan ve ayrıca termik santrallere verilen olumlu ÇED iptal davaları sürerken, bilirkişi raporu henüz mahkemeye ulaşmamışken fabrika sahipleri tarafından Foça ilçesi sınırlarına cüruf dökülme işlemi hızlı bir şekilde devam etmektedir. Acı olan şey ise İzmir Büyükşehir belediyesinin de yasa dışı bu cüruf dökümüne seyirci kalması, somut bir adım atmamasıdır.  
Şu an cürufların döküldüğü Ilıpınar-Gölyüzü mevkii yörede yaşayan insanlara su sağlayan kaynaktır. Cüruflardan yer altı sularına karışacak ağır metaller halkın sağlığını tehdit edecek ve bölgeyi yaşanmaz hale getirecektir. Diğer yandan zeytin alanlarına ve tarımsal üretime ciddi zararlar verecektir.
Cüruf dökümünün yanı sıra ayrıca bu alan kurulması düşünülen termik santrallerden çıkacak yüz binlerce ton külün depolanması içinde kullanılacak. Böyle bir durumda sadece Kozbeyli-Ilıpınar yöresi değil, Foça’nın tamamı, hatta Gerenköy, Menemen ovası dahi onulmaz zararlar görecektir. Cürufların kaldırıldığı alan ise termik santralin inşaat alanı olacaktır.
Bu bölgenin Cüruf un yanı sıra “Termik Santral Kül Depolama Alanı” olarak belirlenmesi çok açıktır ki Bakanlığın kömürlü termik santrallere izin vereceğinin kanıtıdır! Üstelik termik santrallerle ilgili olarak açılan davalar henüz sonuçlanmamışken…
Bizler bölgede yaşayan yurttaşlar olarak askıya çıkarılan plana süresi içinde itiraz ederek binlerce imza topladık. İmzaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilmek üzere Foça Belediye’sine teslim ediyoruz. İtirazlarımız dikkate alınmadığı taktirde dava açacağımızı ve yaşam alanlarımızı sonuna kadar savunacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz.
FOÇEP (FOÇA ÇEVRE VE KÜLTÜR PLATFORMU)
İletişim: focep@yahoogroups.com
RESİMLERE ULAŞMAK İÇİN LİNKE TIKLAYIN:





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder