Yaşama Saygıya EVET! Termik Santrallere HAYIR!!

1 Haz 2010

Santral sınırı bozuyor!

Hacımehmetler Çiftliği’nin Foça’dan ayrılıp Aliağa’ya bağlanması isteğinin termik santral kaynaklı olduğu ileri sürülüyor.

Aliağa ile Foça arasında herhangi bir sınır anlaşmazlığı olmamasına karşın Hacımehmetler Çiftliği bölgesinin Foça'dan ayrılıp Aliağa'ya bağlanması için uğraş veriliyor. Girişimin arkasında bölgede termik santral yapmak isteyen ENKA şirketinin bulunduğu öne sürülüyor.

Hacımehmetler Çiftliği, Gencelli’nin yüzlerce metre uzunluğundaki kuzey sahil şeridiyle Çakmaklı koyu arasında yer alıyor. Aliağa’da kurulmak istenen termik santral için “stratejik” öneme sahip olan bu bölgenin, Foça sınırlarından çıkarılarak Aliağa’ya bağlanması için çalışılıyor. Santrali kurmak isteyen ENKA şirketinin bölgede arazi alımı yaptığı belirtilirken, alanın Aliağa’ya bağlanmasıyla turizm niteliğinin de “sanayi alanıa” dönüştürüleceği konuşuluyor. İki belediye arasında “sınır anlaşmazlığı” bulunmamasına karşın, İzmir Valiliği’nin nüfus sayımı ve referandum girişimleri ise tepki topluyor.

Enka Enerji AŞ, Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan ÇED olumlu raporu alarak termik santral için çalışmalarına hız verdi. Daha önce Danıştay’ın ÇED olmadığı gerekçesiyle verdiği “lisans iptal” kararı da geçersiz kaldı. Çevreciler eylem hazırlığına başlarken, santralin hemen yanı başındaki alanda “ilginç” gelişmeler yaşanıyor.
Yeni Foça sınırları içinde yer alan Hacımehmetler Çiftliği’nin Aliağa’ya bağlanarak, “sanayi bölgesi”ne dönüştürülmesi için çaba harcandığı savlanıyor. Bölgedee 19 Mart’ta yapılan sayıma 210 kişi katıldı. Ancak bu sayım geçersiz sayılarak 2009 yerel seçimlerinde oy kullanan 25 kişinin referanduma katılması istendi.
Aliağa Belediye Encümeni’nin, “Hacımehmetler Çiftliği’nin Yeni Foça sınırlarında kalması uygundur” kararına karşın, sınır belirleme süreci devam ediyor. ENKA’nın ise Hacımehmetler Çiftliği sınırlarından arazi ve ev alımı yaptığı da öne sürülüyor.
 
REFERANDUM ASKIDA

Foça Çevre ve Kültür Platformu Dönem Sözcüsü Bahadır Doğutürk, 19 Mart’ta ilçe nüfus müdürlüğü tarafından yapılan sayıma, bölgede evleri olan 210 kişinin katıldığını, ancak bu sayımın iptal edildiğini kaydetti. Doğutürk, “Bu sayım yerine geçen seçime katılan 25 kişinin ismi 20 Mayıs’ta yapılacak referandum için askıya çıktı. Pazartesi günü bu listelere itiraz edeceğiz” dedi. Doğutürk, bu alanın hemen yanı başında tellerle çevrili, “Enka Enerji alanıdır” tabelalı arazi bulunduğunu, buranın Aliağa’ya bağlanmasının arkasında termik santralin “denize inmesi” gerekçesinin yattığını öne sürerek, şunları söyledi:

“Bu alan Aliağa’ya bağlanırsa sanayi alanına dönüştürülmesi için çalışılacak. Daha sonra ENKA bu araziyi kullanarak borularını denize ulaştıracak. Termik santral arazisi genişletilerek geri hizmet alanları yaratılacak. Ayrıca sahil şeridinde liman yapılarak ENKA’nın denizi de kullanması sağlanabilir. Şu anda termik santralciler Hacımehmet Çiftliği’nde alabildiği kadar ev satın alma yoluna gidiyor.”

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da, iki belediye arasında sınır anlaşmazlığı bulunmadığı ancak İzmir Valiliği’nin buraya ilişkin sayım ve referandum süreçleri uyguladığını belirtti. Aliağa Belediyesi’nin “Foça’ya bağlanması” yönünde kararı olduğunu anımsatan Demirağ, “Arazinin bizde kalmasını istiyoruz. Foça, Özel Çevre Koruma Kurulu’na bağlı bir ilçe. Eğer alan bizde kalırsa termik santralin bu alana girmesi de mümkün olmayacak. Ancak Aliağa sınırlarına geçerse burasını korumamız çok daha zor olacak. Bu gelişmeler bizleri rahatsız ediyor. Termik santralin bu bölgede yapılması çevreye büyük zararlar verecektir. Bunun önlenmesi için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz da, Hacımehmet Çiftliği'nin Foça'da kalmasının “hayırlı” olacağını söyledi. Referandum sonucunda Aliağa çıkması durumunda ise “yapacak bir şey” olmadığını söyledi.
Kaynak: Cumhuriyet Ege - 14.05.2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder