Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Küresel ısınma, atmosfere verilen gazların sera etkisi yaratması sonucunda, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında belirlenen artışa verilen isimdir.
50 yıldır saptanabilir duruma gelmiş ve önem kazanmıştır. Dünya'nın atmosfere yakın yüzeyinin ortalama sıcaklığı 20. yüzyılda 0.6 (± 0.2) °C artmıştır. İklim değişimi üzerindeki yaygın bilimsel görüş, "son 50 yılda sıcaklık artışının insan hayatı üzerinde fark edilebilir etkiler oluşturduğu" yönündedir.
Küresel ısınmaya, atmosferde artan sera gazlarının neden olduğu düşünülmektedir. Karbondioksit, su buharı, metan gibi bazı gazların, güneşten gelen radyasyonun bir yandan dış uzaya yansımasını önleyerek ve diğer yandan da bu radyasyondaki ısıyı soğutarak yerkürenin fazlaca ısınmasına yol açtığı ileri sürülmektedir.
Bunun yanı sıra 1960'lı yıllarda başlayan "Gamma Işıması Patlamaları" küresel ısınmaya neden oluyor olabilir. Bu patlama ışımaları çok yüksek enerji ve radyasyon yayarak sadece Dünyamızı değil, Güneş'i, Güneş Sistemimizi ve yakın uzayımızı etkilemektedir. Fosil yakıt kaynaklı teoriye göre bu teori daha fazla soruya cevap verebilir niteliktedir. Fosil yakıt kaynaklı teori sadece Dünya'da ki ısınmayı açıklamaya yöneliktir ve güneş sisteminde ki ısınmayı açıklayabilmek noktasında yetersiz kalmaktadır. Oysa ki "gamma ışıması patlamaları"nı temel alan teori daha geniş zamanda soruları cevaplayabilmektedir. Gamma Işıması Patlamalarının etkisiyle daha da ısınmakta olan dünya iç çekirdeği de atmosfere salınmakta olan "iç çekirdek kaynaklı gazları"n çıkışını arttırmaktadır.
Su buharı, diğer sera gazlarından farklı olarak güneşten gelen radyasyonun şiddetine ve gezegenin ortalama ısısına göre sabit olan bağlı bir değişkendir. Dolayısıyla küresel ısınma konusunda pasif etkiye sahiptir. Ancak diğer sera gazları, yer yer bağımsız değişken olarak küresel ısınma üzerinde aktif bir etki yaratabilirler. Örneğin karbondioksit, yoğun volkanik etkinlik sonucu ya da insanlar tarafından fosil yakıtların yakılmasıyla yoğun olarak atmosfere salınabilir. Bu durum, gezegenin ortalama ısısından bağımsız olarak ortaya çıkabilen ve ortalama ısının artması sonucunu doğuran bir etken olarak işlev görür.
Bugün için bilim çevrelerinde küresel ısınmada baş rolün atmosferdeki karbondioksit oranının artmasına bağlanmaktadır. Her ne kadar atmosferdeki karbondioksit,
Atmosferden çekilmekte ise de, bu mekanizmaların kapasitesinin üzerinde karbondioksit salınımı, gezegen üzerinde sera etkisi yaratmaktadır.
Su buharı dışındaki sera gazları dolayısıyla gezegen yüzeyindeki ortalama ısının artması, buharlaşmanın artmasına yol açacaktır. Bu ise atmosferde daha fazla su buharı, yani bulut oluşmasına yol açar. Bulutlar, güneşten gelen radyasyonun bir bölümünü dış uzaya yansıtırken bir bölümünü soğurarak ısınırlar, bir bölümünü de yeryüzüne geçirirler. Litosfer ve hidrosfere ulaşan bu radyasyonun da bir bölümü soğurularak ısınmaya yol açarken bir bölümü dış uzaya yansır. Dış uzaya yansıyan radyasyon yeniden bulut kütlesi ile karşılaştığında, aynı olaylar yaşanır, yansıtılır, soğutulur, dış uzaya kaçar.
Bu mekanizma, su buharı dışındaki sera gazlarının atmosferde artması sonucu bulutların sera etkisini artırmakta, küresel ısınmaya yeni bir katkıya yol açmaktadır.
Yerküre, Güneş'ten gelen kısa dalgalı ışınımın bir bölümünü yeryüzünde, bir bölümünü alt atmosferde emer. Güneş ışınımın bir bölümü ise, emilme gerçekleşmeden, yüzeyden ve atmosferden yansıyarak uzaya kaçar. Yüzeyde ve troposferde tutulan enerji, atmosfer ve okyanus dolaşımıyla yeryüzüne dağılır ve uzun dalgalı yer ışınımı olarak atmosfere geri verilir. Yeryüzünden salınan uzun dalgalı ışınımın önemli bir bölümü, yine atmosfer tarafından emilir ve daha az Güneş enerjisi alan yüksek enlemlerde ve düşük sıcaklıklarda salınır.
Atmosfer'deki gazların gelen Güneş ışınımına karşı geçirgen, buna karşılık geri salınan uzun dalgalı yer ışınımına karşı çok daha az geçirgen olması nedeniyle Yerküre’nin beklenenden daha fazla ısınmasını sağlayan ve ısı dengesini düzenleyen bu doğal süreç sera etkisi olarak adlandırılmaktadır. Küresel ısınma atmosferin delinmesi sonucu oluşur.
1-Öncelikli olarak arkadaşlarınıza sosyal paylaşım sitelerinde Aliağa Nemrut Sanayi (Ölüm) bölgesinin ne durumda olduğunu ve neler yapılmak istendiğini paylaşabilir, KYME Antik kentini anlatabilir, onları FOÇEP gurubuna davet edebilirsiniz.
2-Etrafınızdaki insanları birebir sözlü olarak ya da internet yolu ile termik santraller ve çimento fabrikalarının zararları hakkında uyararak, ulaşabildiğiniz herkese anlatabilirsiniz.
3-İnternet üzerinden bölgenin inanılmaz kirliliği, planlanan termik santraller ve çimento fabrikası ve KYME Antik Kenti hakkında köşe yazarlarına rahatsızlığınızı bildiren mailler yazabilir medyanın dikkatini bölgeye çekebilirsiniz.
4-Belediye başkanlarınızı, kaymakamınızı, valinizi ziyaret ederek durumdan duyduğunuz rahatsızlığı yazılı ve sözlü olarak bildirebilirsiniz.
5-Çevrenizde gelişen olumsuz çevre hareketlerine karşı FOÇEP’in demokratik yasal eylemlerine destek verebilirsiniz.
6-Bölgenin durumu hakkında FOÇEP arşivindeki belgeleri ve bilgilendirici broşürleri fotokopi çekerek çevrenizdeki insanlara dağıtabilirsiniz.
7-Eğer üniversite öğrencisi iseniz okulunuzda termik santral karşıtı yasal bir faaliyet ve hareket başlatabilir, KYME Antik Kenti ile ilgili tanıtıcı çalışmalar yapabilirsiniz.
8- Çevre dernekleri ile iletişim kurabilir bölge hakkında bilgilendirici yazı yazabilir ve FOÇEP’e destek isteyebilirsiniz.
9-Eğer web sayfası yapmayı biliyorsanız termik santral karşıtı gurupların haberleşebileceği fikirlerini paylaşabileceği web sayfaları hazırlayabilir FOÇEP’in Facebook ve blog sayfalarına teknik destek verebilirsiniz.
10-Eğer grafik tasarımcı iseniz veya grafik tasarım işinden anlayan arkadaşlarınız varsa bölgenin durumu ve KYME Antik Kenti ile ilgili ve termik santralin zararları hakkında afiş ve broşürler hazırlayabilir, bu çalışmaları bastıramaz iseniz bile internet üzerinden mail yoluyla paylaşabilirsiniz.
11-Eğer öğretmen iseniz öğrencilerinizi ve velilerinizi mutlaka yapılacak olan termik santralin zararları ve KYME Antik Kenti konusunda bilgilendirebilirsiniz.
12-Şayet ilköğretim veyahut lise öğrencisi iseniz anne, baba ve arkadaşlarınızı bölgenizin içinde bulunduğu çevresel tehdit hakkında bilgilendirebilirsiniz.
13-Avukat, Hakim v.b. işlerle uğraşıyorsanız veya tanıdıklarınız varsa termik santral karşıtı mücadele yürüten gurubumuza yol gösterebilir ve danışmanlık yaparak katkı koyabilirsiniz.
14-Arkeolog ya da sanat tarihçi iseniz veya tanıdıklarınız varsa bölgenin arkeolojik katliamı hakkında neler yapılabileceği konusunda fikir üretebilirsiniz.
15-Eğer yabancı dil biliyorsanız yurt dışındaki çeşitli kurum ve kuruluşlara, insan hakları derneklerine KYME Antik Kenti hakkında bilgilendirici ve uyarıcı e postalar gönderebilirsiniz.
16-Eğer mimar, mühendis ya da teknik bir meslek sahibi iseniz ya da tanıdıklarınız varsa bölge sorunları ile ilgili teknik destek verebilirsiniz.
17-Eğer işadamı ya da maddi durumu iyi bir insansanız çevre örgütlerine ve çevre mücadelesi yapan insanlara ayni ve manevi destek sağlayabilirsiniz.
18-Açılmış olan davalara müdahil olarak veya duruşmalarda muhakkak bulunarak kamuoyu baskısı yaratabilirsiniz.
19-FOÇEP etkinliklerine katılarak planlanan eylemlere destek verebilirsiniz. Yarın ihtiyaç duyacağımız çevre eylemlerinde yanımızda görmek istediğimiz diğer çevre etkinliklerine destek verebilirsiniz.
20- Yeni fikirler üretebilir focep@yahoogroups.com grubunda ya da Facebook FOÇEP sayfasında paylaşabilirsin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder