Yaşama Saygıya EVET! Termik Santrallere HAYIR!!

30 Eyl 2011

Birileri AKP'ye Öğretmeli: Turizm Bacasız Sanayidir!..


Geçtiğimiz aylarda ülkemiz geniş katılımlı bir genel seçim yaşadı... Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) “Sosyal İçerikli ve Özünde İnsanı Hedef Almış Projeleri”nin karşısında, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin, (AKP) “Çılgın Projeler” adı altında startını verdiği yatırım projeleri, seçmenin beğenisine sunuldu.
Seçim Sonuçları şunu gösterdi ki; Türkiye, “Çılgın Projeyi” tercih etmişti...
CHP’nin birinci parti olarak çıktığı İzmir’de de, hatırı sayılır bir seçmen, AKP’nin “İzmir’e 35 Proje”sloganıyla duyurduğu yatırım projelerini beğenen seçmende tercihini AKP’den yana kullandı..
Plaka Kodu da 35 olan ilimizin 35 projesi bir tarafa, bugün sizlerle beraber, zaten “Marka” olan güzel İzmir’imizi “Turizmde Marka Yapma” sloganıyla ortaya çıkan, AKP’li siyasilerin, aslında İzmir’de neler yapmak istediklerini anlamaya çalışalım:
Bir çoğunuz uğramışınızdır, uğramayanlarınız varsa ismini mutlaka duymuşunuzdur, Güzel İzmir’imizin, “Temiz Denizi ve Doğal Güzellikleri”yle anılan, kara taşına basan kişinin artık ondan vazgeçemeyeceği söylenen, restoranlarında her mevsim taze balık yiyebileceğiniz, şirin bir ilçesi var: FOÇA . . .
Son günlerde duyduğum şekliyle, “Foça Turizm Teşvik Bölgesi” ilan ediliyormuş!.
Kulağa ne kadar hoş geliyor değil mi?
İzmir’imiz için hayırlı olsun mu demek gerekir?
Yazımı okuduktan sonra, ona da siz karar verin artık!…
Aslında ben şunu merak ediyorum…
Birçoğunuz basından takip etmişinizdir, bazı özel sektör kuruluşları, Yenifoça-Gencerli mevkiinde“Termik Santral”ler kurmak istiyor...
Bir taraftan da, Foça’yı Turizm Teşvik Bölgesi ilan edeceğini söyleyen aynı AKP’li siyasiler ise, bu Termik Santrallerin kurulmasını teşvik ettiklerini söylemekten hiç mi hiç çekinmiyorlar!.
Hatta duyduğum kadarıyla, Kozbeyli Halkı’nın Termik Santral kurulmasına karşı olduğundan haberdar olamayan bir milletvekili adayları, seçim bölgesinde gezerken, Kozbeylili bir vatandaşımıza yanlışlıkla, Termik Santralleri teşvik ettiklerini söylemiş, gereken yanıtı da vatandaşımızdan almıştır!.
Peki, Termik Santraller bu kapsamda, “Turizm Yatırımları” içine mi dahil edildi acaba ?
Neyse ? Bu işin teknik kısmı...
Asıl mesele, Termik Santrallerin bitişiğinde turizm nasıl yapılacağı?
Şimdi sizlere uzun uzun, Termik Santrallerin Çevreye ve Doğaya verdiği zaralardan bahsetmek istemiyorum, soğutma maksatlı kullanılan deniz suyunun denize tekrar geri pompalanması esnasında, ısınan suyun, deniz canlı türüne ne tür bir zarar verdiğinden de bahsetmek istemiyorum....
Ama şunu sormadan da edemiyorum:
Hemen dibinde Yenifoça Gencerli Mevkii’nde çevreye tehdit oluşturan Termik Santraller Kurulmak istenirken; Foça nasıl Turizm Teşvik Bölgesi ilan edilecek?
Hani eskilerin bir sözü var ya..
Bu ne perhiz ne de lahana turşusu” diye... Aslında tam da buraya “cuk” diye oturuyor! …
Siyasilerimizin önce şuna karar vermesi gerekir: “Foça ve çevresi, Turizm Teşvik Bölgesi mi, yoksa Sanayi Teşvik Bölgesi mi olmalı?”
Benim cevabı mı merak ediyorsanız, tabii ki TURİZM...
Farklı cevapları olanlar da olacaktır, her ikisinin beraber yan yana olabileceğini idda edenlerde…
Elbette ülkemizin turizme de sanayi ye de ihtiyacı var…
Ancak, şunu da unutmamalıyız ki; “Yeni doğan her vatandaşımızın yaşam hakkı, Anayasamızda ve İnsan Hakları Ulusal Beyannamesi ile güvence altına alındığı gibi, temiz bir doğa da yaşamak, temiz bir hava solumak, temiz bir denizde yüzmek dehepimizin hakkıdır.”
Tabii ki Termik Santraller yapılmasın, sanayi yatırımları durdurulsun da diyemeyiz…
Ama bu tür yatırımların, insan sağlığını tehlikeye sokacak, diğer yatırımları ve özellikle turizmi tehdit edecek yerlere yapılmasını da toplumsal olarak istememeliyiz.
Kısa vade de karlı gibi gözüken bu tür yatırımların, gerçekleşir gerçekleşmez bölge halkına, uzun vadede birçokşeyi kaybettireceği de kaçınılmaz bir sonuçtur..
Hele ki…
Foça gibi birçok tarihi ve doğal güzellikleri beraberinde barındıran, Homeros’un “Siren Kayalıkları Efsanesi” ile ismi tüm dünya da bilinen, sayıları giderek tükenen, “Akdeniz Fokları”nın yaşam alanı, Foça ve çevresinde… Termik Santral kurmak…
Hem yanlış bir tercih, hem de AKP'nin “İzmir’i Turizmde Marka Kent Yapacağız” politikalarına, siyasetteki samimiyetine ters bir durum değil mi?
Ya sizce?
30.09.2011 10:59:07 / İlkay Söylemezoğlu



Kaynak:http://www.egeligundem.com/Haber-Detay.aspx?Haber=2276&Kategori=17

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder