Yaşama Saygıya EVET! Termik Santrallere HAYIR!!

16 Eki 2011

Basın Açıklaması - 16,10,2011




FOÇA, CÜRUF VE TERMİK SANTRAL KÜL DEPOLAMA ALANI DEĞİLDİR!           
                                                                16.10.2011, Ilıpınar.
Değerli basın mensupları, Foça ilçesine bağlı yerleşim yerlerinden, Aliağa’dan, Menemen’den, İzmir’den yaşamı savunmak için gelen sevgili arkadaşlar; hepiniz hoş geldiniz.
Bugün burada, gözlerimizin önünde işlenen bir çevre cinayetine dur demek ve daha sonra planlanan çevre cinayetlerini engellemek için toplanmış bulunuyoruz. Şu anda cürufların döküldüğü bu alan daha bir yıl öncesine kadar bölgenin ormanı, su havzası, hayvanların otladığı el değmemiş, cennetten bir köşe idi. Zeytincilik, bağcılık ve tarım alanlarına yakınlığı ile bölgede önemli bir yer teşkil etmekteydi.
ŞUBAT 2010’da İzmir B.Ş.B. Başkanı Aziz KOCAOĞLU demir çelik üretim tesislerinin patronlarıyla bir toplantı yapmış ve kamuoyuna cürufların bertarafı konusunda hızlı bir çalışma yaparak sorunu kökten çözeceğiz’’ açıklamasını yapmıştı. Bu açıklamadan şüphelenerek Mart 2010 tarihinde resmi bilgi edinme kanalı ile “Cürufların nereye döküleceğini” İzmir B.Ş.B’ye sorduk. Gelen yanıtta “Yer arayışımız devam ediyor” denmekteydi. ŞİMDİ ÖYLE ANLAŞILIYOR Kİ FOÇA’NIN ÖLÜM KARARI BU TOPLANTIDA ŞEKİLLENDİRİLMİŞTİR. Şehiri emanet ettiğimiz kişilerin buldukları yer Kozbeyli Gölyüzü mevkiidir.
ŞEHİR EMİNİ KOCAOĞLU açıkça demir çelik patronlarının istekleri doğrultusunda, fabrikalara en yakın vadiyi 1/25 bin ölçekli planda cüruf ve depolama alanı olarak belediye meclisi üyelerine 14 OCAK 2011’de geri dönüşüm tesisi yutturmacası ile onaylatmıştır. Asıl amaç geri kazanım değil, Şehir Emininin değimi ile cürufların kökten bertaraf edilmesidir!
ADETA TÜM KURUM VE KURULUŞLAR ÜÇ MAYMUNU OYNAMAKTADIRLAR! İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve bağlı İl Müdürlüğü, Valilik, Kaymakamlık, Savcılık, Üniversiteler… Hiçbiri burada yaşanan yasadışı doğa katliamına karşı ses çıkarmıyor.
Şimdi soruyoruz !    Ne oldu? Dilinizi mi yuttunuz?
Buraya dökülen cüruf ve zehirli atıklara karşı niçin susuyorsunuz?
Ç.E.D. gerekli değildir kararı alınarak yapılan bu vahşete nasıl seyirci kalıyorsunuz?
Zeytin dalına 3 km yaklaşma diyen kanuna nasıl muhalefet ettiniz?
Cevap istiyoruz !
Kime sordunuz? Bu pisliği orman içine dökmek için, yöre halkına sordunuz mu?
İzmir Şehir Emini Foça’ya ve İzmir’e ihanet etmiştir. Çünkü hem cüruf dökümüyle el değmemiş alanların tahrip edilmesine, zehirli atıkların, ağır metallerin, yer altı sularına karışmasına, insan ve çevre sağlığının bozulmasına, tarım alanlarının yok olmasına BAKANLIKLA BİRLİKTE izin vermiştir; HEM DE CÜRUFLARIN KALKTIĞI YERE TERMİK SANTRALİN KURULACAĞINI BİLE BİLE BU SÜRECİ KOLAYLAŞTIRMIŞTIR.
Firmalardan biri  kömürlü termik santrali kendi arazisinde bulunan cüruf dağının yerine yapmayı planlamış, fakat cürufu bertaraf edecek yer bulamadığı için inşaata başlayamamıştır.
Şimdi İzmir B.Ş.B’nin moderatörlüğünde bulduğu yere cürufları boşaltarak, HENÜZ İDARE MAHKEMESİNDE DAVA SÜRERKEN, BİLİRKİŞİ RAPORLARI MAHKEMEYE ULAŞMAMIŞKEN   İNŞAAT HAZIRLIĞINA BAŞLAMIŞTIR. ‘’Termik santrale karşıyım, dava açtım’’ demekle karşı olunmuyor, 20 yıl önce yapıldığı gibi halkın oyuna saygı göstermek, icraat, samimiyet ve yürek gerekiyor.
İzmir B.Ş.B’nin Ocak 2011’de onayladığı depo alanı ve akabinde bakanlık tarafından re’sen onaylanan “Cüruf ve Termik santral Kül Depolama Alanı”, HENÜZ MAHKEME SONUÇLANMADIĞI HALDE KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLERE İZİN VERİLECEĞİNİN AÇIK BİR GÖSTERGESİDİR.
Cüruf ve kül depolama alanları kömürlü termik santrallere RESMEN kapı aralamaktadır. CÜRUF DÖKÜM İŞLEMİNİN YASAL MEVZUATA UYGUN OLUP OLMADIĞI HİÇ BİR KURULUŞ TARAFINDAN DENETLENMEMEKTEDİR. Ne hikmetse cürufların döküldüğü yer “sızdırmaz bir zemin” imiş. Cürufu döken firma üniversiteden böyle bir rapor almış. Hadi cüruf alanı sızdırmaz tabakaya denk gelmiş olsun; zehirler yağmurla birlikte nereye gidecek? Gideceği her yer sızdırmasız mıdır?
Bakanlığın ve İzmir B.Ş.B’nin ihaneti ile İZMİR SAHİPSİZ KALMIŞTIR. Sanayileşmenin önünde engel olunmasından korkulup, kirli sanayiye karşı tavır alınamamıştır. İzmir önümüzdeki yıllarda 5-6 adet termik santral ile ölüme mahkûm edilecektir.
HAYIR İZİN VERMEYECEĞİZ.
Sivil Toplum Kuruluşları olarak, bu ihanet ve utanca ortak olanların, peşini bırakmayacağımızı, hukuk ve tarih karşısında mahkum olacaklarını ilan ediyoruz.
İZMİR’E İHANET EDENLERİ  LANETLİYORUZ.
KAR AMAÇLI ŞİRKETLERİN İŞLERİNİ KOLAYLAŞTIRAN, ONLARA DANIŞMANLIK YAPARAK DOĞA KATLİAMINA İZİN VERENLERİ LANETLİYORUZ.
ÇEVRE MEVZUATINA AYKIRI, YASA DIŞI CÜRUF VE TEHLİKELİ ATIK DÖKÜMÜ YAPANLAR HAKKINDA BASIN ARACILIĞIYLA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUYORUZ.
DEĞERLİ MEDYA MENSUPLARI, HEPİNİZİ KARARLI BİR ŞEKİLDE YAŞAM ALANLARIMIZI SAVUNMAYA, DAYANIŞMAMIZI ARTIRMAYA, MÜCADELEMİZİ ORTAKLAŞTIRMAYA ÇAĞIRIYORUZ.


FOÇEP (FOÇA ÇEVRE VE KÜLTÜR PLATFORMU)


  Dönem Sözcüsü: Nermin Korkmaz                                            focep@yahoogroups.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder