Yaşama Saygıya EVET! Termik Santrallere HAYIR!!

4 Ağu 2011

Aliağa’dan yükselen çığlık - Harun Uysal



Aliağa’dan yükselen çığlık


ENKA’nın kurmak istediği termik santrale karşı hemen hemen tüm kesimler Aliağalılarla kol kola yürüyorlar.
Bundan 20 yıl önce de ilçeye kurulmak istenen santrale karşı çevreciler eylemler yapmışlar ve kurulmasını engellemişlerdi. O dönemde mahkeme, bölgenin yeni kirlilik yükünü kaldıramayacağı kararına hükmetmiş ve böylece de santralin kuruluşu durdurulmuştu.
Konu şimdilerde yeniden gündemde. ENKA’nın 800 megavat gücünde termik santral kurmak için 2008’de yaptığı girişim, sanki 20 yılda birçok şey değişmiş, santralin çevreye vereceği zararlar minimize edilmiş gibi yakın zamanda Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan olumlu ÇED raporu aldı.
Bunun üzerine çevreci kuruluşlar, vatandaşlar, meslek odaları, baro, belediyeler harekete geçtiler. Santrala karşı davalar açılıyor, insan zincirleri oluşturuluyor.
İzmir her şeyde olduğu gibi çevre hareketlerinin de lider kenti. Bergama’daki siyanürlü altına karşı verilen mücadeleyi hatırlıyorum. Bizlere hakkın verilmediğini, alındığını ne güzel öğretmişlerdi. Sonunda ne oldu? Bazı dinamikler üstün geldi ve çevreci avukatlar ile hareket liderlerinin yurtdışından nemalandıkları yazıldı, çizildi, söylendi. Yani çamur atıldı. Ama izi kalmadı. Çünkü İzmirliler bu avukat ve liderlerin ne kadar dürüst ve namuslu olduklarını biliyorlardı.
Ne zaman bir cevre hareketine iştirak etsem, duysam yada okusam hep bu olayı anımsarım. Eskiden savaşçılar birbirlerine kıymadan önce birbirlerini överlerdi. Şimdilerde ise direk saldırı ne yazık ki. Onlar gibi olabilsek bari. Ama nerde...

Kafkas Şenlikleri
Bir yandan bu olaylar olurken, diğer yandan geçen hafta katıldığım bir etkinlikten bahsetmek istiyorum. Küçük Menderes’te yer alan Arıkbaşı, İlkkurşun ve Ertuğrul köyleri ile Ödemiş Kafkas Kültür Derneği’nin davetiyle Türkiye’ye gelen bir ekibin, “Nef”in gösterisinden.
Türkçesi “Aydınlık” olan bu folklor ekibi, küçük çocuklardan oluşuyor. Rusya Federasyonu’na bağlı Adıgey (Çerkes) Cumhuriyeti‘nden geldiler. İzmir’deki programlarından birini Arıkbaşı Köyü, diğerini Ödemiş olmak üzere iki yerde gerçekleştirdiler. Ben Ödemiş’teki gösteriyi izledim. Gerçekten muhteşemdi.
Kaçıranlar için söylüyorum. Ödemiş Belediye Başkanımız ekibi seneye de davet etti. Yani önümüzdeki yıl da seyretme şansınız var. Onlar da Ödemiş Belediyesi’ni Adıgey’e davet ettiler.
Ne güzel bir kültür etkileşimi değil mi? Bütün dünya böyle olsa savaşlar sadece sarı tarih sayfalarında kalır. Keşke, keşke..



Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/aliaga-dan-yukselen-ciglik/harun-uysal/ege/yazardetay/04.08.2011/1422439/default.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder