Yaşama Saygıya EVET! Termik Santrallere HAYIR!!

1 Haz 2010

ENKA, Aliağa'ya termik santral için ÇED raporu aldı

Çevre ve Orman Bakanlığı, İzmir’in Aliağa İlçesi’nde termik santral kurmak isteyen ENKA Enerji AŞ’ye ÇED olumlu raporu verdi.
Ağır sanayi tesislerinin yarattığı kirlilik ile boğuşan İzmir’in Aliağa İlçesi’nde 2 yıl önce yaşanan termik santral tartışması yeniden gündeme geldi. ENKA tarafından İzmir’in Aliağa İlçesi’ne bağlı Çakmaklı Köyü sınırları içerisinde yapılması planlanan, ithal kömüre dayalı 800 Megawatt gücündeki termik santral projesi Çevre ve Orman Bakanlığın’dan ÇED olumlu raporu aldı. Firmanın aldığı ÇED olumlu raporunun ardından, ilk olarak 20 yıl önce yörede ağaç kesilmesiyle başlayan termik santral tartışması yeniden alevlendi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)’nın verdiği lisansı açtıkları dava ile iptal ettiren yöre halkı, bu kez de Çevre ve Orman Bakanlığı’nın verdiği ÇED olumlu raporuna karşı da dava açmaya ve eylem yapmaya hazırlanıyor.
ENKA tarafından yapılması planlanan termik santralin bulunduğu Çakmaklı Köyü yakınlarına 20 yıl önce yapılmak istenilen termik santrale karşı çıkanların başında bulunan CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol, o yıllarda yaptıkları mücadeleyi yeniden yapabileceklerini dile getirdi. Termik santralin yapılması planlanan yerin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan imar planlarında tarım arazisi olarak göründüğünü dile getiren Anadol, “Çevre ve Orman Bakanlığı, tarım arazisi olan bir yere nasıl termik santral yapılması için ÇED olumlu raporu verebiliyor anlamış değilim. Buna karşı dava açmak için hazırlık yapmaya başladık. Dava açmak için 60 gün süremiz var. Mutlaka dava açacağız. Tarım arazisi olan bölgede imar değişikliği yapılmaması için elimizden ne geliyorsa yapacağız” dedi.

‘FOÇA HALKI İSTEMİYOR’
Foça’nın, İzmir’in en gözde turizm merkezlerinden biri olduğunu, yörenin ise turizm bölgesi olarak ilan edildiğini, santralin de Yenifoça'nın hemen yakına yapılmak istendiğini dile getiren Foça Belediye Başkanı CHP'li Gökhan Demirağ tepkisini şöyle dile getirdi:
“Foça bir turizm bölgesi, bunun yanı sıra Akdeniz Fokları’nın en büyük yaşam alanı. Bu yönüyle de Özel Çevre Koruma Bölgesi. Termik santralin bu bölgeye yapılması deniz suyu sıcaklığının artmasına neden olacak. Bu da nesli tükenmekte olan Akdeniz Fokları için iyi olmayacak. Termik santralin yapılmaması için bütün Foça halkı ile birlikte elimizden geleni yapacağız. Foça halkı termik santral istemiyor.”
HERKESE TEK TEK MEKTUP
Yörede yaşayan Yazar Hüseyin Yurttaş da, zor bir mücadele ile karşı karşıya olduklarını ancak kesinlikle başarılı olacaklarını söyledi. Yörede yaşayan her vatandaşa tek tek ulaşacağını anlatan Yurttaş, “Biz burada termik santral istemiyoruz. Kimse istemiyor. Bir şekilde halkı kandırıp bu aşamaya kadar geldiler. Ben kendi adıma dava açmanın yanı sıra, yörede yaşayan tüm vatandaşların tek tek adresini alarak hepsine mektup yazacağım” diye konuştu.
ADINDA ÇEVRE VAR AMA
Avukat Arif Ali Cangı ise, ENKA Enerji AŞ tarafından yapılmak istenilen termik santral için EPDK tarafından verilen lisansın iptal edildiğini, lisansın iptali için tüm odalar, meslek kuruluşları, yöre halkı ve çevreciler tarafından açılan davanın bir benzerinin ÇED olumlu raporu için de açılacağını söyledi. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın tutumuna bir anlam veremediklerini dile getiren Cangı, “Çevre ve Orman Bakanlığı kimseyi dinlemeden kendi bildiğini okuyor. Yapılan işlem, adında Çevre olan bakanlığın ne kadar çevreci olduğunun en güzel göstergesi. ENKA’ya seçim öncesi verilen sözler yerine getiriliyor” dedi.
İTHAL KÖMÜR KULLANILACAK
ENKA’nın Çakmaklı Köyü’ne kurmayı planladığı 800 megawatt gücündeki termik santralin, AB’nin yaz aylarında uygulamaya koyacağı emisyon normlarında yapılacağı belirtildi. Santralde Kolombiya, Endonezya, Güney Afrika ve Rusya’dan getirtilecek olan 6 bin 500 kcal veren, emisyonu ve atığı son derece az kömür kullanılacağı kaydedilirken, bu kömürün, 150 bin tonluk dev gemilerle taşınacağı için, sahile boyları 400 metre’yi bulan gemilerin yanaşabileceği bir de liman inşa edileceği bildirildi.

12 Mayıs 2010  DHA     (Milliyet)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder