Yaşama Saygıya EVET! Termik Santrallere HAYIR!!

1 Haz 2010

Tarihi Ceza!

Tarihi Ceza!Aliağa’da 1. derece SİT alanında tarihi eser ararken yakalanan iki zanlıya, arkeoloji ya da sanat tarihi dersi görmesi cezası verildi.
İzmir’in Aliağa ilçesindeki Kyme Antik Kenti’nde kaçak kazı çalışması yaparken yakalanan H.K. ve H.Ş’ye 2′şer yıl hapis ve arkeoloji ya da sanat tarihi alanında ders almaları cezası verildi. İzmir Denetimli Serbetlik Şube Müdürlüğü’ne gönderilen karar üzerine, üniversitelerin tarih bölümlerine yazı gönderilerek, iki sanığın cezalarını çekmeleri için derslere ya da kurslara katılıp, katılamayacağı soruldu. Zanlılar gelecek cevaba göre ya tarih derslerine girecek ya da kurs veya seminere katılacak.
5 YIL HAPİS İSTENDİ
Aliağa’daki yaşayan H.K. ile H.Ş, Kyme Antik Kenti’nin bulunduğu ve 1. derece SİT bölgesi olan yerde, kaçak kazı yaparken yakalandı. 2 yıl önce, ihbar üzerine yakalanan H.K. ile H.Ş, jandarma tarafından
savcının önüne çıkarıldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. H.K. ile H.Ş. hakkında soruşturmayı tamamlayan Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı, iki sanık hakkında, “2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu” kapsamında, izin almadan 1. derecede SİT alanı içinde kazı yapmak suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Aliağa Asliye Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz yargılanan sanıklar suçlamaları kabul etmeyip, bölgenin 1. derecede SİT alanı olduğunu bilmediklerini söyledi ve beraatlerini istedi.
Yargıç, sanıkların suçu işlediklerine dair yeterli delil olduğunu belirterek, H.K. ile H.Ş’yi 2′şer yıl hapis cezasına çarptırdı. Yargıç, daha sonra bu cezayı sanıkların duruşmadaki iyi hallerinden dolayı her iki sanık hakkında da, verilen hapis cezalarının hükmünün açıklanmasını 5 yıl süreyle erteledi. Sanıkların cezalarını bir daha böyle bir suç işlememek kaydıyla erteleyen yargıç, bununla yetinmeyip, sanıkların işledikleri suçun ne olduğunu daha iyi anlamaları için denetim süreci içerisinde, sanıkların arkeoloji ya da sanat tarihi alanında eğitim, seminer ya da kurs programına katılmalarına karar verdi.
KURSA KATILACAKLAR
Gerekçeli karar, İzmir Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü’ne gönderildi. Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi de, mahkemeden gelen yazı üzerine, İzmir’deki üniversitelerin tarih bölümlerine yazı yazarak, sanıkların cezalarını tamamlamaları için katılacağı, tarih ve tarihi eserler konulu, bir eğitim, seminer ve ya kursları olup olmadığını sordu. Gelen cevaba göre, H.K. ve H.Ş, tarih konusunda eğitim cezalarını tamamlayacak.


27.05.2010 Yeni Asır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder